Forside  »  Ingeniørnytt  »  Olje & gass  »  Superlegeringer for fjærer i...

Superlegeringer for fjærer i ekstreme miljøer

Superlegeringer for fjærer i ekstreme miljøer

Sannsynligvis verdens største torsjonsfjær i Inconel X-750 produsert av Lesjøfors.

Høypresterende fjærer er en nødvendighet på flere områder og de kan være nøkkelen til innovative løsninger. For å kunne utføre sitt arbeid i ekstreme miljøer med høye temperaturer og aggressiv korrosjonsrisiko brukes superlegeringer.

- Fjærer som kan arbeide under ekstreme forhold er nødvendige i en rekke forskjellige bransjer som for eksempel olje- og gassutvinning, rom- og flyindustri, kraftproduksjon og petrokjemisk industri, i maritime miljøer og i varmeprosesser. De eksklusive materialene som brukes i disse fjærene har en kjemisk sammensetting som skaper en kombinasjon av høy styrke, formbarhet og gode mekaniske egenskaper, og det selv i høye temperaturer og i svært korrosive miljøer. Det forteller Erik Kolsrud Aas hos Lesjøfors.

Spesialister

Lesjøfors har lang erfarenhet, teknisk beregningskunnskap og produksjonsressurser på området. I tillegg lagerføres et standardisert dimensjonsprogram av superlegeringer i plater, bånd og tråd egnet for fjærer. Eksempel på produktområder er tallerkenfjærer, trykkfjærer, torsjonsfjærer, strekkfjærer og bladfjærer.

Følgende legeringer finnes lagerført:
- Inconel X-750
- Inconel 718
- Nimonic 90
- Hastelloy C-276
- MP 35N
- AISI 316
- Alloy 3J21 (Elgiloy)

Utover disse kan ifølge Kolsrud Aas et antall legeringer fremskaffes.

Nyhet i sortimentet

- Den siste legeringen, Alloy 3J21, er en nyhet i sortimentet og er også kjent under navn som Elgiloy og Phynox. 3J21 er en koboltbasert legering med tilsetninger av krom, nikkel og molybden, som gir en kombinasjon av høy styrke og elastisitet. Etter varmebehandling oppnås svært gode mekaniske egenskaper. 3J21 har også utmerket korrosjonsmotstand mot et stort antall aggressive medier og er umagnetisk, sier Kolsrud Aas.